Ajatustenlukijan ajatuksia

Huijarit hyödyntävät koronaa - Olkaa valppaina

Maanantai 24.8.2020 klo 16.15 - PP


Korona toi mukanaan myös huijarit, joten kehotan kaikkia valppauteen, sillä huijausten määrä on kasvanut suuresti meneillään olevan kriisin johdosta. Viimeisimpänä saimme lukea ovelle kasvomaskeja ja suojavälineitä myymään tulleista "koronatarkastajista", jotka veivät mukanaan myös luottokortin. Asiasta uutisoi mm. YLE.

Huijarit ovat lähestyneet myös puhelimitse ja esiintyneet viranomaisina, jotka keräävät muka tietoa Koronan vaikutuksista. Myös yrityksiä piinataan erilaisin verukkein, joten erityinen tarkkaavaisuus lienee paikallaan.

Kuluttajaliiton sivuilla on kerrottu asiasta lyhyesti ja ytimekkäästi. Muistutan jälleen, että eräänlainen ylimielisyysharha eli oletus, että olemme liian fiksuja langetaksemme moiseen, saattaa lopulta johtaa juuri siihen, että lankeamme yksinkertaiseen huijaukseen. Siksi on hyvä aina muistaa mistä huijauksen tunnistaa lähes varmasti!

Huijareiden käyttämät menetelmät lähes poikkeuksetta ovat:

1. Kehu

2. Kiire

3. Auktoriteetti

Esimerkiksi kriisin aikana huijarit ovat esiintyneet tutkijoina, koronatarkastajina ja viranomaisina (auktoriteetti). He korostavat pandemian torjunnassa ripeitä toimia ja ennakointia (kiire). Tietenkin heistä on aina mukavaa, että tavoittivat juuri sinut ja sinulla on vieläpä niin mukava ja lempeä ääni sekä tietenkin olet fiksu, kun otat asian vakavasti (kehu). Nämä ansat ovat toimineet aina ja toimivat jatkossakin. Mitä usempi niistä tietää ja mitä useampi ne tunnistaa, sitä vähemmän huijareille jää huijattavia. 

Yleisesti voisi edelleen muistuttaa kahdesta tärkeästä seikasta:

* Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta. Ilmaisia puhelimia tai vastaavia ei jaa kukaan.

* Jos et ole koskaan kuullut tarjotusta palvelusta niin ota ensin asiasta selvää muuta kautta ja asioi heidän kanssaan vasta sitten, jos katsot sen tarpeelliseksi. Esimerkiksi koronatarkastajia ei ole olemassakaan, joten heidän kanssaan ei ole syytä myöskään asioida.

Ylimielinen suhtautumisemme huijauksiin johtuu siitä, että huijareiden menetelmät vaikuttavat niin lapsellisen yksinkertaisilta, että ajattelemme oitis "etten minä ainakaan tuollaiseen haksahtaisi." Valitettavasti aika moni huijaukseen langennut on ajatellut aiemmin samalla tavalla. Jo huomenna huijareilla saattaa olla uudet tarinat ja lähestymistavat, joten aito valppaus ja asian aito ymmärtäminen antaa ylimielisyyttä huomattavasti paremmat valmiudet tunnistaa huijaus ennen kuin se on myöhäistä. 

Lisää huijauksista ja huijareista löydät varsin kattavasti minun ja Jose Ahosen kirjoittamasta kirjasta Huijauksen anatomia. Tutustu!

Pete Poskiparta

HA.Kansi.jpg

Avainsanat: Korona, huijaus, huijarit, koronahuijarit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini