Ajatustenlukijan ajatuksia

Hölynpölyn armoton vastahyökkäys

Keskiviikko 30.8.2017 klo 11.46 - PP


Edellinen blogikirjoitukseni sai juuri sellaisen vastaanoton, kun osasimme odottaa. Kun Säde Mäkipää lainasi blogini sisältöä Helsingin Sanomien NYT liitteen kolumniinsa oli soppa valmis. Olin luonnollisesti otettu kunniasta nostaa tärkeä asia esille, mutta samalla huomasin miten turhauttavaa on käydä keskustelua ihmisten kanssa joille luotettavaksi lähteeksi kelpaa mikä tahansa netistä löytyvä sivusto ja asiantuntijaksi kuka tahansa Googlen käyttäjä. Sen lisäksi se vimma, raivo ja voima, jota monet saamani viestit sisälsivät oli suorastaan käsinkosketeltavissa. 

Se alkoi asiallisella pohdinnalla siitä mikä on lääkkeiden ja rokotteiden hyötyjen ja haittojen suhde. Mukana oli asiallista pohdintaa siitä, onko järkevää kaikissa tapauksissa luottaa viralliseen tietoon ja miten suhtautua haittavaikutuksiin. Ja ei aikaakaan, kun keskustelu meni tälle linjalle:

Rokotus11.png

Rokotus1.png

En ollut missään väittänyt, että lääkintä ja rokotteet olisivat ongelmattomia, mutta hyötyjen ja haittojen näkökulmasta hyödyt ovat moninkertaisesti suuremmat kuin haitat. Kriitikoille ei merkitse mitään sellaiset tosiseikat, että isorokko on saatu aikanaan hävitettyä kokonaan ja Poliotapausten määrä on laskenut sadoista tuhansista joihinkin kymmeniin vuodessa. Myöskään sillä ei ole merkitystä, että elinikä nousee nousemistaan ja aiemmin monet tappavat taudit ovat nykyään hoidettavissa. Kriitikoilla on vakioargumentit syöpäviruksista ja haitoista, joita he osoittavat erilaisin leikkaa-liimaa menetelmin tehdyin youtube-videoin ja mm. sellaisten luotettavien lähteiden kuin http://www.thehealthyhomeeconomist.com, jonka ainoa funktio on myydä sivuston palveluita ja terveysjarjesto.fi jonka yhteistyökumppaneissa on homeopaatteja, eläinhomeopaatteja, kalevalaisia jäsenkorjaajia ja säteilykontrollereita. En tiedä sinusta, mutta jos minun pitäisi tietää rokotteista tai lääkinnästä niin kyllä mä ensisijaisesti kysyisin lääkäreiltä, rokoteasiantuntijoilta ja rokotteiden kehittäjiltä enkä homeopaatilta tai jäsenkorjaajalta. Jos taas haluan tietää syövän hoidosta ja synnystä niin kysyn syöpiin erikoistuneelta lääkäriltä enkä googlaa https://www.cureyourowncancer.org (paranna oma syöpäsi) sivustoa.

Kyseinen SV40 syöpävirus oli todella ensimmäisessä poliorokotteessa, mutta pitkäaikaisissa seurantatutkimuksissa ei ole havaittu sen lisänneen syöpäriskiä. Tässä on kyseessä jälleen kotigooglaajien kehäpäätelmä, jossa viruksen aiheuttama syöpäriski rotilla tarkoittaisi samaa kuin, että riski olisi yhtä suuri ihmisillä. Asiaa on avattu lähteineen ja selitykseen mm. TÄÄLLÄ

Ja sitten alkoi tulla tällaisia ihan privaattina:

PaivanPelastus.png

Eipä siinä, tein itsekin keskustelussa virheitä, mutta myönsin ne auliisti ja pyrin kaikissa tilanteissa käyttämään lähteitä, jotka luottavat tutkittuun tietoon ja kertovat asioista kulloinkin parhaan olemassa olevan tiedon. En ole koskaan väittänyt olevani esimerkiksi rokoteasioiden asiantuntija, mutta ymmärrän kyllä mikä ero on lääkärillä ja puoskarilla tai tutkimuksella ja googlaamisella. Ymmärrän myös hyvin mitä eroa on tieteellä ja pseudotieteellä. 

Ja tietenkin lopuksi on hyvä muistaa tämä:

paskanjauhaja.png

Sanomattakin on selvää, että kaikki edellä kuvatut huudot ja herjat tulivat nimettöminä. Tämän julkaistuani olen jälleen odottavalla kannalla. 

Pete Poskiparta

Suositeltavaa luettavaa meille, joille tutkittu tieto ajaa uskon edelle:

https://yle.fi/uutiset/3-9783704

Avainsanat: Tiede, tiedevastaisuus, hölynpöly, huijaus, huijaaminen, vaihtoehtohoidot


Kommentit

30.8.2017 12.14  Jazzmå

Mielenkiintoista, miten heikko kirjoitustaito noilla kotigooglaajilla on.

Väärissä käsissä internet on sama kuin antaisi orangille vasaran.

30.8.2017 12.55  Esa

Harmillisen usein heikko kirjoitustaito ja aggressiivinen artikulointi korreloivat henkilöiden jääräpäisen huuhaaseen uskomisen kanssa. Ajatukset poukkoilevat epäloogisesti, kun nämä elämänkoulun oppilaat yrittävät vakuutella olevansa oikeassa, ja ulosanti näyttää pikselioksennukselta.

Silloin kun soppaan lisätään vielä henkilökohtaiset vihaviestit aiheen ulkopuolelta, niin ollaan jo todella heikoilla jäillä.

Hyvä Pete, viihdyttävää lukemista ja asiallisia näkemyksiä!

30.8.2017 12.55  Ex-tutkija

Tsemppiä! Tekevät itsestään pellejä.

30.8.2017 13.05  Matti Kirves

On se kumma millä vimmalla omaa uskoa ja mielipidettä pidetään oikeana. Härkäpäiset ja verbaalisesti alakoulutasoiset kirjoittajat agressisoituvat toisten mielipiteistä. On se kumma, ettei toista voi edes kuunnella saati yrittää ymmärtää, mikä ajatus taustalla on. Ihan pelittavasti takaa alkaa kuulua marssiaskeleet 30-luvun Nuernbergin kaduilta.
Jotenkin vanha viisaus tulee mieleen, piippu antaa viisaalle aikaa ajatella ja tyhmälle jotain, mutä työntää suuhunsa.

30.8.2017 21.01  Erkki Nieminen

Vahinko, että nuo rokotevastustajat ja huuhaaintoilijat on kuitenkin rokotettu ja muutenkin paapohoidettu nuorena. Moisille tekisi muutama bakteeritauti terää ja luonto korjaisi mokoman turhan biomassan kierrätysprosessiinsa.

30.8.2017 21.56  Ari Oikonen

Ja Suomen koulutustaso on maailman huippuluokkaa! Kylmii ajatella, mitä huonommin koulutetuimman kansan päässä liikkuu...

30.8.2017 22.08  sagamaraia

Tuohon koulutustilanteeseen liittyen tuli mieleen tämä: https://www.forbes.com/sites/brucelee/2017/08/26/for-the-eclipse-people-put-sunscreen-on-their-eyeballs/

2.9.2017 4.50  tyy

Vaihtoehtoinen totuus on houkuttava, koska se on helppo eikä vaadi ymmärtämistä.

2.9.2017 23.39  MrrKAT

Koulutus ei ole ratkaisua/autuaaksi tekevä.

Yliluonnollista tutkivassa Lindemanin tutkimusryhmässä on huomattu että usko yliluonnolliseen elää iloisesti koulutuksen rinnalla, eikä sijasta.

Kalifornian osavaltiossa rokotekielteisyys kukkii nimenomaan koulutetun hyvätuloisen kansanosan keskuudessa. Sensijaan vähän koulutetut köyhät latinot ovat hyvin rokoteuskollisia. (He ovat myös iloisia ilmaisesta rokotepalvelusta).

Kaliforniassa jyllännee samoja syitä kuin ilmastodenialismissa. Hyvä koulutus+ hyvät tulot auttavat monia tekemään itsensä ylimieliseksi ja tehokkaaksi löytämään hyviä argumentteja/webbisivuja epämiellyttävän faktan torjumiseen.

Joku tiedefilosofinen google-kriittiseksi opettava täsmäkoulutustunti lukioissa voisi olla se tärkein ase hölmöilyjä vastaan?

21.9.2017 9.30  MKujanpää

Tässä yksi tutkijoiden näkemys https://www.sciencealert.com/researchers-have-figured-out-what-makes-people-reject-science-and-it-s-not-ignorance

Tosin tiedetutkimuskaan ei ole aina 100% luotettavaa (rahoituslähteet, muu vilppi, tms), mutta kuitenkin paljon paremmin perusteltua kuin mutujutut ja juorut.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini