Ajatustenlukijan ajatuksia

Kaikkien aikojen typerimmät keikkapyynnöt

Perjantai 14.7.2017 klo 12.59 - PP


Ennen kuin kerron miten hölmöjä, joskus jopa alentavan loukkaavia kyselyitä joiltakin asiakkailta tulee niin haluan muistuttaa, että nämä ovat poikkeuksia. Suurin osa asiakkaista on varsin hyvin kartalla mitä ovat tilaamassa, mutta joukkoon mahtuu älyttömyyksiä, joista tulee mieleen, että tilaajan käsitys on, että jos pöytään ladotaan euroja niin kyllä se tekee mitä me pyydetään.

On ihan normaalia, että asiakas pyytää huomioimaan tapahtuman teeman ja kenties sisällyttämään settiin yrityksen sanomaa. On myös hyvin normaalia, että yleisöstä kerrotaan etukäteen perustietoja, kuten onko kyseessä iso joukko insinöörejä, lääkäreitä vai myyjiä. Viihdetaiteilijan työn kuvaan kuuluu tunnistaa illan tunnelma ja huomioida se esityksessä. Huoraamiseksi se muuttuu siinä vaiheessa, kun laatu laskee korvauksen edessä.

Tässä muutama esimerkki, jotka tulivat mieleeni. Nämä ovat 100% totta!

* Olemme kiinnostuneita esityksestäsi, mutta voisimmeko mitenkään keskustella taiteilijanimestäsi? Se kuulosti meidän tiimin korvaan kovasti lapselliselta ja emme haluaisi antaa sellaista viestiä asiakkaillemme.

- Mitä helvettiä tuollaiseen voi vastata? Ensinnäkin Pete Poskiparta on oikea nimeni, joten mukava kuulla, että yritys X ja sen tiimi pitää nimeäni lapsellisena, joka pilaa koko tapahtuman viestin. Vastasin muistaakseni lyhyesti, että "kiitos kommentista, en ole käytettävissä tilaisuuteenne".

* Keskustelimme asiasta ja päädyimme siihen, että varaamme sinut esiintyjäksi, mutta pyytäisimme, että et tekisi esityksessä lainkaan temppuja. Toivottavasti tämä onnistuu.

- WHAAAT? Tarkoitatteko, että jos tilaisitte esimerkiksi kitaristin keikalle niin pyytäisitte häntä kuitenkin jättämään kitaran kotiin? Tämäkään keikka ei yllättäen toteutunut.

* Voisitko tulla vain juhliimme ja olla sellainen yleinen hyvä jätkä ja hauska seuramies? Maksamme toki.

- En

* Tulimme siihen tulokseen, että haluaisimme sinut esiintyjäksi tapahtumaamme, mutta kukaan meistä ei ole nähnyt esitystäsi etukäteen, joten olisiko mahdollista, että tekisit tämän ensimmäisen keikan veloituksetta? Takaamme, että kauttamme tulee lisää keikkoja, jos esityksesi on hyvä.

- Tämä yleinen kusetus oli jossakin vaiheessa parinkin eri "ohjelmatoimiston" lähestymistapa, mutta yhden ainoan kerran tätä on kysytty loppukäyttäjän toimesta. Miten jollekin voi tulla edes mieleen kysyä ammattilaista alasta riippumatta tekemään työtä ilmaiseksi? Vähän sama kuin menisi autokauppaan ja sanoisi, että "minulla ei ole koskaan ollut Volvoa, joten saisinko ensimmäisen Volvon ilmaiseksi? Lupaan ostaa sen seuraavan ihan rahalla".

* Haluaisimme kutsua sinut palaveriin, jossa kävisimme läpi mitä aiheita esityksesi saa käsitellä. 

- Tämä oli siinä rajoilla. Puhelimessa kuitenkin kävi ilmi, että asiakas olisi halunnut tehdä eräänlaisen mustan listan aiheista joita ei saa käsitellä. Tämä kuulemma johtui edellisen tilaisuuden koomikosta, joka kertoi vain homovitsejä. Periaatteen vuoksi en tietenkään moiseen suostunut ja kaupat jäi syntymättä. Ennakkosensuuria parhaimmillaan.

* Haluaisimme päättää ennakkoon, ketkä tulevat kanssasi lavalle, koska emme halua ylilyöntejä.

- Tässä pyynnössä ei ole mitään outoa, mutta mentalistin esitykselle tuo on lähes mahdoton toive, sillä yleisön on ostettava ajatus, että mitään ei ole sovittu etukäteen. On toki selvää, että huomioin toiveita, mutta jos sana kirii yleisön tietoon, että joku on pyytänyt varta vasten ottamaan tietyn henkilön lavalle niin illuusio ajatustenluvusta on särkynyt.

Ja kruununa lopuksi kysely yli 15 vuoden takaa, jolloin tein vielä taikuriesityksiä myös lapsille.

* Tilaisimme sinut esiintymään myymäläämme lapsille, jotta aikuiset voivat tehdä ostoksiaan rauhassa. Voisit ehkä keksiä lapsille muutakin aktiviteettiä, joku leikkinurkkaus tms saadaan myymäläämme sopimaan helposti.

- Jos en ihan väärin muista niin taisin vastata tähän yksiselitteisesti, että lastenhoitajia kannattaa hakea hakusanalla "lastenhoitaja" eikä sanalla "taikuri". 

EDIT 14.7 klo 22.13- Meinasi nimittäin unohtua yksi todellinen helmi. 

* Eräs asiakas tarjoutui maksamaan osan keikasta K-Plussa pisteillä. Ilmeisesti hän olisi jotenkin siirtänyt pisteitään minulle. 

- Kysyin hyvin ystävällisesti, että käykö plussapisteet myös asuntolainan lyhennyksiin. En enää kuullut asiakkaasta sen jälkeen. 

En siis pyllistä edes maksusta, jos se ei ole mielestäni hyvä idea. Tosin nykyään näitä tulee vähemmän ja osittain ehkä siksi, että olen ollut alalla jo pidempään, joten "tulisitko ilmaiseksi, saat näkyvyyttä" kyselyitä ei juurikaan tule, sillä tuohon lankaanhan menevät yleensä alalla vasta aloittaneet. Saan minä silti edelleen erikoisia pyyntöjä. Pari kuukautta sitten muuan kyproslainen nainen olisi halunnut lennättää minut Limassoliin, koska hänellä on elämässään huolia ja niitä mentalistin pitäisi tulla tulkitsemaan.Hän oli täysin vakavissaan, että maksaa lentoni, palkkioni ja olemiseni Kyproksella. Luonnollisesti kieltäydyin, mutta oletan, että hän löytää jonkun löyhemmällä moraalilla varustetun huslerin suorittamaan tuonkin "työn".

Pete Poskiparta

img_29542.jpg

Avainsanat: Keikka, tyhmät pyynnöt, oudot kyselyt, keikat, mentalisti, taikuri, esiintyjä, artisti


Kommentit

14.7.2017 14.00  Haka

Ei ollu mun pyyntöä tuolla...hyvä niin...

14.7.2017 15.19  Kalle-Hessu Vastamäki

Kiitos luettavista ajatuksistasi.

Teatteriduomme puolesta olen kerran vastannut seuraavasti pikkujoulutiedusteluun, joka oli liian kummallinen tässä toistettavaksi.

"Esityksemme todellakin on laadultaan huono ja kestoonsa nähden ylihintainen. En suosittele, että tilaatte meidät. Kiitos mielenkiinnostanne. Toivotan Teille oikein viihtyisää pikkujoulua."

Mutta mukavaahan tämä on.

14.7.2017 16.03  Pete Poskiparta

Nyt kun sanoit taikasanat "liian kummallinen tässä toistettavaksi" niin pakkohan sun on se toistaa :

14.7.2017 16.17  Kalle-Hessu

Vielä viime sähköpostin kollaamisessa se oli tallessa, mutta taisin silloin luopua alkuperäisestä viestistä.
Se oli kuitenkin kummallinen yhdistelmä nöyristelyä ja julkeaa tinkimätöntä tinkimistä. Tyyliin "Tiedustelemme esitystänne yrityksemme pikkujouluihin, mutta kun se on noin lyhyt ja kallis, niin onkohan se hyväkään?" Ei ihan noilla sanoilla, mutta ydin oli tossa. Mitä siihen sitten? En osannut ruveta vakuuttelemaan. Päätin jättää asian siihen ja lisätä sen mukavien, joskin kummallisten, kokemusten pitkään listaan.

14.7.2017 16.23  Pete Poskiparta

Priceless! Noi on aina mahtavia!

17.7.2017 18.23  Marja Poskiparta

Yrittäähän voi kaikenlaista, mut eri asia kuka tollasiin suostuu. Hyvä että arvostat omaa ammattitaitoasi.

17.7.2017 19.58  Kalle-Hessu

Ammoin Kuopion ekan huumorifestarin järjestäjältä: Mitäs jos me ei maksettaiskaan teille, kun te pääsette telkkariin. Yle teki uutispätkän, jossa vilahdettiin. Ei sopinut meille.

17.7.2017 23.29  Elisa Piispanen

Ihanaa!
Mua pyydettiin eräälle itsenäisyyspäiväkeikalle hyvinkin nimellisellä palkkatarjouksella ja kun kerroin oman palkkani olevan ihan eri luokkaa, kerrottiin syyksi pieneen palkkatarjoukseen se, että
"pormestarikin tulee tilaisuuteen ilmaiseksi."

Kerroin olevani näyttelijä ja esiintyvä taiteilija, enkä poliitikko.

Palkkatoiveeni hyväksyttiin ja keikka toteutui.

18.7.2017 23.42  Imre Szabó

Ihmisten tietämättömyys on joskus hämmentävää. :-)

Muusikoille yksi legendaarisimpia lienee:

"Tuutteko meidän juhliin soittamaan? Me ei kyllä pystytä maksamaan mitään, mutta saatte soittaa niin kauan, kun haluatte!"

Reilu diili, eikö... Ei ole sattunut omalle kohdalle mutta olen kuullut tämän tapahtuneen muutamalle kollegalle.
Sitten on tietenkin ollut toivomuksia soittaa Metallican biisi, kun on keikalla yksin pianistina ja Nightwishin sinfonisin mahdollinen teos, kun on kyseessä kitara, basso & rummut -trio.

19.7.2017 8.06  Mörkö

Tuli niin bändiajat mieleen kun viisimiehistä bluesrock-bändiä haluttiin kaupungin kerman golf-juhliin. Tiedusteltiin kaikenlaista ennakkoon, kuten esitettiin huoli että emmehän ole kovaäänisiä. Kehotin mielipahan välttämiseksi hankkimaan vaikka Tomi Metsäkedon jodlaamaan. Ihan kaikkeen ei kannata suostua edes isosta rahasta.

21.7.2017 9.47  Jussi Pelkonen

Tanssibändiajoiltani muistan sen yksityistilaisuuden, jossa kaimoja pystyyn roudatessamme eräs vanhempi herrasmies tuli ehdottamaan, että toivottavasti voimme soittaa vähän hiljempaa.

21.7.2017 9.49  Jussi Pelkonen

*kamoja*...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini