Ajatustenlukijan ajatuksia

Keikkamatkalla Floridassa

Keskiviikko 28.6.2017 klo 16.23 - PP


Palasin viikko sitten Suomeen varsin onnistuneelta keikkamatkalta Orlandosta, Floridasta. Juuri nyt päätin ottaa lyhyen breikin tämän hetkisestä pääprojektistani eli ensi syksynä ilmestyvän kirjani kirjoittamisesta ja kertoa teille lyhyesti ja ytimekkäästi menneen matkan huippuhetkistä. 

Kerroin runsas vuosi sitten tässä samassa blogissani miksi aikanaan päätin keskittää oman keikkailuni Suomeen ja tehdä ulkomaankeikkoja vain kerran pari vuodessa. Jälkeenpäin päätös on tuntunut hyvin luonnolliselta, sillä kolmen lapsen kanssa muutto ulkomaille lyhyeksikin aikaa olisi ollut iso projekti ja vaatinut myös heiltä ja vaimolta melkoista venymistä tilanteessa jossa en kuitenkaan olisi ollut varma töiden riittävyydestä. Täällä kotoisessa Suomessa olen ollut onnekas ja siksi en ole joutunut enää vuosiin pohtimaan keikkojen riittävyydestä elämiseen. Ehkä juuri sen vuoksi nykyisin kerran tai pari vuodessa ulkomaille suuntautuvat keikat tuovat sitä mukavaa vaihtelua ja antavat buustia kehitellä uusia numeroita yleisölle. Orlando oli yksi parhaista ulkomaankeikoista joita olen tehnyt ja niitä on ehtinyt kuitenkin kertyä jo kymmenittäin vuosien aikana.

Mentalistit kokoontuvat

Alkuperäinen syy matkustaa Orlandoon oli P.E.A:n eli Psychic Entertainers Associationin vuotuinen kutsuseminaari Meeting of the Minds, jossa alamme parhaat mentalistit ja psyykikkoviihdyttäjät tapaavat, luennoivat ja esiintyvät. Psychic Entertainment on jenkeissä ihan tunnettu ilmaisu mentalisteista, mutta Suomessa me niputamme taikurit ja mentalistit samaan settiin ja se on ainakin minulle ihan ok. Psyykkinen viihde kun kuulostaa ainakin minun korvaani hölmöltä. Sisäänpääsy seminaariin edellyttää kutsua ja PEA:n jäsenyyttä. Mitään oikopolkua sisäänpääsylle ei ole. Olen aiemmin luennoinoinut ja esiintynyt kyseisissä tapahtumissa Chicagossa, Baltimoressa, Portlandissa ja viime vuonna Las Vegasissa. Tänä vuonna alun perin minulla piti olla nk. vapaavuoro, jolloin voin vain seurata muiden tekemistä ja nauttia olostani. Muutama päivä ennen saapumistani sain kuitenkin kuulla, että yhdessä illan show´ssa olisi vielä tarve yhdelle esiintyjälle, joten päätin ottaa vinkistä vaarin ja heittää itseni jälleen peliin. Olin jo aiemmin sopinut hyvän ystäni magikoomikko Risto Leppäsen avustuksella esiintymisen seminaarin jälkeen paikalliseen taikateatteriin eli Wizardz Magic Theateriin, joten en joutunut sinänsä tuomaan mitään erityistä mukanani esiintyäkseni osana Meeting of the Minds show´ta. 

Seminaaripäivät olivat pitkiä, mutta mielenkiintoisia. Paljon tuttua asiaa, mutta myös suuri määrä kokonaan uusia ideoita, ajatuksia esiintymisestä, viihdyttämisestä ja teatterin tekemisestä sekä muutama timantin kova luento 40 - 50 vuoden kokemuksen omaavilta jo eläköityneiltä mestareilta, jotka ovat päättäneet siirtää osaamisensa eteenpäin. Erityisen mielenkiintoisia olivat myös esitelmät, joissa kerrottiin millaista on peli Americas Got Talent ja Fool Us TV-ohjelmien kulisseissa. Jenkeissä kisataan oikeasti isoista rahoista ja peli on sitä myöten aika kovaa ja vaatii hemmentimoista sitoutumista.

Olen itse vahvasti face to face ihminen eli siis uskon, että todellinen oppiminen ja ymmärtäminen on helpompaa kun kuulet ja näet livenä, kysyt livenä ja olet läsnä juuri siinä hetkessä, kun luennoitsija luennoi. Tämä oli aikanaan syy miksi hakeuduin alamme legendan Bob Cassidyn oppiin. Minulle ei riittänyt se, että voin puhua hänen kanssaan puhelimessa tai skypessä, tai nähdä hänet videolla opettamassa. Koin, että vasta face to face hän saattoi kädestä pitäen ohjata tekemään tekniikat paremmin, antaa palautetta ja minä taas tuntea luissa ja ytimissä sekä kehut että kritiikin. Bob kuoli muutama kuukausi sitten ja hänen muistolleen omistettiin varsin paljon aikaa seminaarimme iltatapahtumissa erilaisin kuva- ja videoesityksin. Bob Cassidy oli yksi P.E.A järjestön perustajista.

IMG_5363.jpgSain olla show´mme avaaja. Ihan täyteen ei Park Inn hotellin sali tullut, mutta väkeä oli riittävästi takaamaan hauskan ja jännittävän illan. Lisäkseni show´ssa esiintyivät seremoniamestarina toiminut Marc Salem (US), joka esitteli minut ruotsalaisena. Onneksi pääsin kuittaamaan asian tuoreeltaan ja yleisö antoi aplodit kanadalaiselle MC:lle. Seuraavaksi oli vuorossa haarukantaivuttelustaan tunnettu Michael Kirschner (US), jonka taito oli silmiä hivelevää ja saisi Uri Gellerinkin kalpenemaan. Siitä seurasi The Mindshark taiteilijanimeä käyttävä Joe Curillo (US), saksalaisella täsmällisyydellä asiaan suhtautuva Marcus Beldig (GER) sekä omassa maassaan varsin kuuluisaksi noussut viihdyttäjä Lior Manor (Israel). Työmme onnistumisen yksi ja hyvin tärkeä määritelmä on tietenkin yleisön reaktiot ja mukana eläminen. Tuosta päätellen onnistuimme hyvin, paikoin jopa erittäin hyvin viihdyttämään Orlandon illassa show´ta katsomaan tullutta yleisöä. Myös vaimoni, joka on kyllästymiseen asti joutunut katsomaan taikureita ja mentalisteja tietäen vielä suurimman osan salaisuuksistamme, viihtyi illassa kysyen vain kertaalleen, että kauanko tämä vielä kestää. 

Wizardz Magic Theater

Seminaarin jälkeen minulla oli ilo viettää vapaapäivä vaimoni kanssa auringossa ja uima-altaalla. Seuraavana päivänä siirryimme Park Inn hotellista Seralago hotelliin, jossa sijaitsee myös Wizards Magic Theater. Joka maanantai yli 8 vuotta toiminut klubi esittää taikuutta, mentalismia ja tähän liittyvää viihdettä alle sata paikkaisessa pienessä klubihuoneessa, joka muuttuu pienin lavastein ja esiripuin tunnelmalliseksi teatteriksi. Pieni piskuinen teatteri tuli tupaten täyteen ja olin varsin otettu tästä kunniasta, varsinkin kun kuulin, että vakiokävijöistään huolimatta klubi ei täyty näin hyvin joka maanantai. Ehkä Suomi on heille riittävän eksoottinen ja herätti kiinnostusta. Sitä paitsi kollegani Risto Leppänen oli esiintynyt klubilla taannoin ja kerännyt hyvää mainetta suomalaisille. 

IMG_5429.jpgShow alkoi ja tunsin alusta lähtien, että tämä on hyppysissä. Yleisö oli lähellä ja se eli täysillä mukana. Silti lopussa seisten annetut ja pitkään jatkuneet aplodit olivat jotain mitä en osannut odottaa. Moni oli ennalta kehunut esitystäni klubin pyörittäjälle Erickille ja hänen odotukset olivat sitä myöten korkealla. Samalla olin kerännyt pientä painetta itselleni, koska loppuunmyyty ilta ja odotukset olisi aina hyvä saada kohtaamaan. Vaikka riisuisi amerikkalaisen kohteliaisuuden pois show´n jälkeisistä kommenteista niin silti minulla oli vahva fiilis, että tämä oli yksi parhaita 45 minuuttisia mitä olen ulkomailla ja vieraalla kielellä koskaan tehnyt. Paras mittari oli taas vaimoni, joka kyllä sanoo, jos joku toimii tai ei toimi. "Se meni ihan hyvin" on hänen suustaan kuin "it was just GREAT" amerikkalaisen suusta. 

Show´n jälkeen pidettiin puolen tunnin breikki ja sen jälkeen luennoin noin 20 paikalle saapuneelle taikurille kertoen omia näkemyksiäni esiintymisestä, showbisneksestä (joka poikkeaa meillä aika tavalla amerikkalaisesta), shown tekemisestä ja käyttämistäni tekniikoista ja tempuista. Fiilis oli, että onnistuin yli odotuksen myös tässä osiossa. Kaiken kaikkiaan sain kivan lisän CV:een liittämällä sinne keikkakaupunkien joukkoon Orlandon ja kertomalla, että show´ni on myyty myös kertaalleen loppuun Floridassa. 

Kiitos

Kiitos vaimolleni Marjalle, joka on aina henkisenä tukena oli hän sitten mukana matkalla tai kotona huolehtimassa lapsistamme. Kiitokset kuuluvat myös omalle äidilleni ja vaimoni äidille, jotka katsovat aina lastemme perään ja huolehtivat kodistamme, kun vanhemmat matkustaa. Ilman tätä komboa olisi paljon jäänyt näkemättä ja kokematta.

Pete Poskiparta

Lyhyitä päivittäisiä kuulumisia matkaltani löydät FB-sivuiltani www.facebook.com/mentalisti

Avainsanat: keikka, mentalisti, show, esiintyjä, taikuus, taikuri, taikashow


Kommentit

28.6.2017 17.46  Marko Poskiparta

Varmasti hieno kokemus ja ansaitut suosionosoitukset, mikään ei tule ilmaiseksi! :)

29.6.2017 8.10  Kari Asikainen

Kiitokset tekstistä, näitä voisi lukea enemmänkin! Tahtoo sen kirjan sitten kun se valmistuu.

29.6.2017 20.30  Marja Poskiparta

Ihan mahtavaa, taas kerran olet todistanut sen itselleni ja meille muille että teet unelmaasi todeksi. Olen todella ylpeä sinusta.❤️äiti

30.6.2017 16.56  Reijo Viitanen

Kiitos hienosta matkakertomuksest. Tervetuloa vaan Tampereelle avaamaan syysnäytäntökausi.
Hyvää kesän viettoa sinne eteläisempään Suomeen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini