Ajatustenlukijan ajatuksia

Loputon taistelu kotisohvaa vastaan

Lauantai 1.10.2016 klo 13.21 - PP


Kiertue on startannut ja vajaa viidennes koko rundista on takana. Edessä siis vielä pitkät kaksi ja puoli kuukautta. Vuosi sitten Mielenkääntäjä kiertueen kolmannen esityksen jälkeen romahdin täysin ja itkin keittiön pöydän ääressä kuin pikkulapsi. Olin väsynyt, ensimmäiset esitykset eivät menneet ihan nappiin ja yleisökään ei alussa löytänyt paikalle odotetusti. Se otti koville! Onneksi timantilla karaistu vaimoni tuolloin tuki minua ja Mielenkääntäjä kiertueesta tulikin lopulta yleisömenestys. Nyt on heti alussa eri ääni kellossa, sillä en toistanut samoja virheitä kuin viimeksi. Harjoittelin enemmän ja valmistauduin kaikin tavoin paremmin. Yleisökin on löytänyt esitykseni heti alusta asti.

CsUmU92XYAAlAYY.jpg-large.jpegSyyskuu on lipunmyynnin kannalta arvoituksellista aikaa. Sen tietävät niin teatterit kuin urheiluseuratkin tai yleensä kaikki, jotka pyrkivät saamaan ihmisiä liikkeelle. Päätös osallistumisesta tapahtumiin tehdään verrattain myöhään ja siihen on syynsä. Syyskuussa on viimeiset veneilysäät tai toisaalta parhaat kelit nostaa vene teloille. Pihatyöt pitää tehdä ja mökki laittaa talvikuntoon. Kesäurheilusarjojen ratkaisupelit ovat käynnissä ja talvisarjat alkavat. Kilpailua on siis valtavasti. Silti pahin kilpailija ei ole muut teatteriesitykset, ei jääkiekko tai pesäpallo, ei toiset koomikot keikkoineen vaan se pehmeä ja ihana kotisohva. Kotisohvalla on selvä kilpailuetu. Se ei ota pääsymaksua, sillä ei ole aikataulua ja se on monelle kodin ehdottomasti rakkain paikka. Kotisohva on jo tälläkin kiertueella vienyt voiton muutamista, joille on ollut jopa vapaalippu ovella odottamassa. Edes vapari ja lupaus, että "joo, ollaan tulossa" ei tarkoita, että sohva olisi voitettu. Se on voitettu vasta, kun henkilö astuu teatterin ovesta sisään. Tämä on myös syy sille, miksi nykyään painotetaan lippujen ennakkomyyntiä niin suuresti. Mitä enemmän myyt ennakkoon, sitä varmemmin sohva saa vapaaillan.

Vippaskonstit eivät auta

Olen oppinut viimeisten vuosien aikana, että ihmisen saaminen johonkin paikkaan ja vielä maksamaan siitä on pirun työlästä, mutta samalla äärimmäisen palkitsevaa. Vippaskonstit eivät auta. Voit tehdä vaikka kuinka hienon julisteen, promo-videoita ja vierailla vaikka kaikissa Suomen TV-ohjelmissa ja silti olet yhä kaukana siitä, että voittaisit taistelun kotisohvaa vastaan. Ainoa tapa pärjätä tässä kilpailussa on tehdä niin laadukkaita ja mielenkiintoisia esityksiä, että ihmiset puhuvat niistä. He puhuvat niistä somessa, kahvipöydissä ja työpaikoilla. He kertovat kokemuksestaan ja saavat muutkin kiinnostumaan. Tämä näkyy minun tapauksessa hyvin selvästi. Olen pioneerin asemassa mentalistina tekemässä isoja kiertueita Suomessa ja kaikkialla missä olen vieraillut kahdesti tai useammin, on seuraavalla kerralla yleisömäärä edellistä suurempi. On täysiä saleja, lähes täysiä ja paikkoja joissa on vain kourallinen ihmisiä, mutta seuraavalla kerralla edellisen esityksen nähneet ovat kertoneet kokemastaan eteenpäin ja uteliaisuus lopulta saa yhä enemmän ja enemmän väkeä sijoittamaan sekä rahat pääsylippuun että aikaa esitykselleni. 

Markkinointi, promootio julisteineen ja lehtijuttuineen on äärimmäisen tärkeää, jotta ihmiset tietävät missä ja milloin tapahtuu. Se lopullinen liikkeellepaneva voima on kuitenkin ihmisissä itsessään. He ovat joko nähneet tai kuulleet show´sta jotain joka saa liikkeelle. Toki on pieni joukko ihmisiä, jotka käyvät laajasti katsomassa kaikenlaisia esityksiä sen enempää ennakolta asiaa pohtimatta, mutta se on todellakin niin pieni porukka, että kiertueita ei sillä yleisömäärällä olisi mielekästä tehdä.

Live

Tue siis livekulttuuria. Oli se sitten konsertti, teatteriesitys, sirkusnäytös tai vaikka mentalistin show. Vain livenä voit kokea ainutkertaisen esityksen, joka ei koskaan ennen eikä enää koskaan tämän jälkeen ole nähtävissä samanlaisena. Mitään ei voi toistaa. Esimerkiksi minun Mentalisti 2.0 esityksessä käy lavalla lisäkseni 13 vapaaehtoista ja lopun osuuteen jokainen katsoja voi päästä osallistumaan omalta paikaltaan. Jokainen esitys luo oman tarinansa uusine vapaaehtoisine avustajineen. Heidän valintansa, tapansa toimia ja tehdä päätöksiä tekevät esityksestä eräänlaista jazzia, jossa jokaisen esityksen runko säilyy, mutta soolot ja improvisointi tekevät siitä ainutkertaisen. 

Tunne se, maista, haista, kuule ja näe. Piristyt ja voit paremmin, sen lupaan. Sitä paitsi teattereissa on hyvät penkit. Jopa niin hyvät, että kotisohvakin jää kakkoseksi.

Pete Poskiparta

Koko kiertue ja lippuinfo Mentalisti 2.0 esitykseen löytyy osoitteesta www.mentalisti.fi/liput

Palaute4.png

Palaute3.png

Palaute2.png

Palaute1.png

Avainsanat: Kiertue, kotisohva, kulttuuri, viihde, live-esitykset, teatteri, show, showbisnes, taikuri, mentalisti, esiintyminen, kiertue, kiertuetoiminta


Kommentit

31.10.2016 18.04  xspelbolag.com

suuri postitse, kiitos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini