Ajatustenlukijan ajatuksia

Miksi kiertueelle, kun helpommallakin pääsisi?

Lauantai 23.2.2019 klo 16.03 - PP


Elän jännittäviä aikoja. Viime vuosi meni pääasiassa keikkaillen yritysten ja yksityisten tapahtumissa ja se tuntui suorastaan ruhtinaalliselta useiden vuosien kiertue-elämän jälkeen. Toki kilometrejä kertyi yhtälailla, samoin tunteja junissa ja joskus myös lentokoneissa, mutta tavaran määrä ja stressi siitä, että tuleeko yleisöä paikalle vai ei, oli tiessään. Miksi siis lähteä jälleen rakentamaan suurta kiertuetta ensi syksyksi, kun toimeen tulisi paljon helpommallakin? 

JMA_6643.jpgNyt kun kotimme on tapetoitu post-it lapuilla, joissa on yksittäisiä ideoita ja niitä sananmukaisesti löytyy kaikkialta, jopa vessan peilistä, pohdin samaa asiaa. Miksi mä taas tähän lähdin? Managerini Suvi Kukka buukkaa teattereita, yrittää saada sopimaan päivämäärät ja aikataulut niin, että rundi olisi mielekästä tehdä. Samaan aikaan itse kursin Mentalisti 3.0 ohjelmaa kasaan. Brainstormaan kollegojeni Jose Ahosen, Joni Suvannon ja Marcus Alexanderin kanssa ideoita. Usein juuri tullut hyvä idea tuntuu seuraavana päivänä täysin käyttökelvottomalta. Viikon päästä se saattaa taas palata kuvioon, mutta nyt uudella sovituksella. Pikku hiljaa käyttökelpoiset ideat nousevat esille uudestaan ja uudestaan, kun taas käyttökelvottomat tusina-ajatukset painuvat unholaan. Esityksen runko alkaa nousta esille. Se hyvänolon tunne, joka tulee jokaisesta paikalleen loksahtavasta palasta on sanoinkuvaamaton. Kohta pääsen jo kirjoittamaan käsikirjoitusta puhtaaksi, harjoittelemaan kokonaisuutta ja miettimään esillepanoa. 

Puhelin soi. Toisessa päässä on kirjojeni kustantaja, joka kyselee miten ensi syksynä ilmestyvä kirja etenee. Hyvin etenee, valehtelen. Helvetti, että piti mennä tämäkin lupaamaan. No, vartin mietittyäni tajuan, että itse asiassa kirjoittaminen on ollut aina minulle suht helppoa. Aloittaminen on se, mihin tarvitsen kannustusta. Pientä organisointia tarvitaan myös siihen, että saan kirjoitettua sekä esitystä että kirjaa samaan aikaan. Tämä on yksinkertaisesti tehtävä niin, että määritän etukäteen, että tämän ja tämän päivän kirjoitan kirjaa ja nämä päivät kirjoitan esitystä. Työtapa ei ole minulle vieras vaan näin olen aiemminkin toiminut ja laatu on pysynyt asettamallani tasolla. 

Jotain olen silti oppinut edellisiltä Mies, mikrofoni ja mieli, Mentalisti 2.0, Mielenkääntäjä ja Mielenmagiaa kiertueilta. Mm. markkinointi ja päätökset missä aikataulussa tehdään mitäkin toimia ovat hyvin selkeät, kun on näyttöä mikä on aiemmin toiminut ja mikä ei. Osaan myös nykyään työskennellä teatterialan ammattilaisten kanssa ja puhua heidän kieltään. Osaan myös kysyä asioita joita en itse tiedä tai osaa. Taito, joka piti oppia. Osaan myös arvioida nykyisin paljon paremmin mitä 41 vuotias, ylipainoinen, mutta muutoin ihan ok kunnossa oleva mies jaksaa. Jaksan toki vaikka kuinka monta keikkaa peräkkäin, mutta koska haluan, että tekemisen laatu pysyy, on parempi jättää nämä 3 keikan päivät nuoremmille. Hekin ehkä joku päivä arvottavat tekemistään toisella tavalla. 

Sivuosasta pääosaan

Miksi sitten nähdä tämä vaiva, jos salkku ja mikrofoni tyylillä pärjäisi hyvin? En sano, etteikö 30 minuuttia 300 henkisen, hieman punaviiniä nauttineen yritysyleisön edessä ole haastavaa, mutta sen haasteen olen nähnyt ja selättänyt satoja, jopa tuhansia kertoja. Sen sijaan rakentaa oma 90 minuuttinen, jossa yleisö saapuu vartavasten katsomaan esitystä, kokemaan jotain mitä haluan heille kertoa ja esittää sekä mahdollisuus hyödyntää teattereiden antamia mahdollisuuksia, se on haaste, jota en ole vielä riittävän usein enkä riittävällä kunnianhimolla selättänyt. Nousu sivuosasta pääosaan on jo palkitsevaa, mutta erityisen palkitsevaa on onnistuneen illan jälkeen ymmärtää, että ihmiset antoivat kalleinta mitä heillä on, aikaansa eivätkä kokeneet sen menneen hukkaan. Siksi. 

Teksti: Pete Poskiparta
Kuva: Jose Ahonen

Mentalisti 3.0 kiertueen liput tulevat myyntiin maaliskuun aikana!

Avainsanat: Kiertue, Rundi, Mentalisti 3.0, show, teatteri, esitys, mentalisti, taikuri, pete poskiparta


Kommentit

24.2.2019 13.47  Katja Airiskoski

Hyvä kirjoitus. Arvostan ahkeruutta ja sitä että esityksessä josta maksan xx euroa saan taiteilijan täyden panostuksen. Pettyisin jos hän olisi väsynyt, uupunut ja tekisi sen ns.jotain muuta mielessä. Muista pitää itsestäsi huolta! Koska sinun pää, kroppa ja jaksaminen takaa meille katsojille elämyksen!

12.1.2021 17.16  Tuula

Tämä korona on kyllä varmasti vaikuttanut monen esiintyjän arkeen kun kiertueita ja keikkoja on peruttu. Onneksi kuitenkin ainakin kesällä osa tapahtumista voitiin järjestää. Mielenkiintoista lukea mitä tapahtuu kulissien takana ja kuinka paljon suunnittelua tapahtumiin kuuluu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini