Ajatustenlukijan ajatuksia

Karmivan mokan opetus

Maanantai 4.7.2016 klo 22.24 - PP


Näin eilen illalla lyhyen videopätkän, jossa Puolan aamu-TV:n juontaja loukkaantui, kun mentalisti epäonnistui tempussaan. Kyseinen temppu lienee yksi niistä, jossa on viime vuosina sattunut eniten onnettomuuksia, mutta yleensä niiden kohteena on ollut esiintyjä itse. Tämä oli toinen kerta, kun törmäsin tilanteeseen, jossa avustajaksi lupautunut loukkaantuu. Tapauksen tuoman julkisuuden myötä haluan lausua muutaman sanan esiintyjien ammattietiikasta ja sen puutteista.

Ilta-Sanomat ja monet muutkin mediat Suomessa ja maailmalla uutisoivat tapahtuneen. Luonnollisesti osa katsojista pitää tapahtunutta feikkinä ja puhtaasti sovittuna tapauksena, mutta koska tunnen kyseisen tempun, sen historian ja useita tekotapoja sille niin voin väittää suht varmasti, että näkemämme video on aito ja oikea moka, jossa esiintyjän keskittyminen herpaantuu ja tuloksena on karmiva lopputulos. Avustajaksi lupautunut henkilö loukkaantuu, mutta selvisi ilmeisesti ilman suurempia vammoja. Nykypäivänä tosin mistään ei voi mennä takuuseen, joten päätäni en pistä pantiksi vakuuttaakseni mokan olleen aito. Loppujen lopuksi tapahtumien aitous tässä tilanteessa on sivuseikka, sillä kyseisessä tempussa on tapahtunut vahinkoja usein ja vaara on todellinen, joten ainoa oikea vaaran kohde on esiintyjä itse eikä avustaja. Voit katsoa tapahtuneen alla olevasta videosta.

Katsojalla oikeus turvallisuuteen

Henkilökohtaisesti pidän tapahtunutta täysin anteeksiantamattomana ja ammattitaidottomuutena. Ensinnäkin kirjoittamaton sääntö on, että kaikki teoriassakin vaaralliset temput ja stuntit tehdään aina itselle tai omalle henkilökunnalle, joka on tietoinen mihin on suostunut eikä koskaan vapaaehtoiseksi suostuneelle katsojalle. Esiintyjä on vastuussa avustajiksi ottamiensa ihmisten turvallisuudesta eikä tätä asiaa voi kiertää tai kaartaa millään verukkeilla. Se alkaa siitä, kun katsoja nousee lavalle ja loppuu vasta, kun hän istuu turvallisesti paikallaan. Kaikissa vaiheissa ammattiesiintyjä osaa valita sanansa ja tekonsa oikein eikä aseta katsojaa vaaraan. Katsojalla on lavalla myös oikeutensa niin fyysiseen koskemattomuuteen kuin kunniaansa. Nämä oikeudet eivät lakkaa siksi, että hän päätti hyväksyä kutsun saapua lavalle avustamaan taikuria. 

IMG_2059.jpgOli kyseessä sitten mentalisti, taikuri tai koomikko, on ammattiesiintyjän yksi tärkeimmistä työkaluista ihmistuntemus ja kyky muuntautua. Ammattitaitoon kuuluu katsojan tulkitseminen ja tieto siitä millaista juttua, millaista toimintaa ja miten pitkälle vietynä tämä henkilö on valmis kestämään. Rajan ylityksiä sattuu toki, koska kaikissa ammateissa tapahtuu mokia, mutta anteeksiantamatonta se on silloin, jos ehdoin tahdoin asetat katsojan fyysiseen tai henkiseen vaaraan. Tällöin esiintyjän ammattitaito on puutteellinen ja hänen ammattietiikkansa täysin vajaavainen.

Tullessasi minun esitykseen lupaan, että jokaista lavalle saapuvaa kohtelen kunnioittaen parhaan kykyni mukaan. Lupaan myös, että sinulle ei koskaan naureta esityksissä vaan nauramme sinun kanssasi. Siinä on hemmetin iso ero!

Pete Poskiparta

Mentalisti 2.0 kiertueella syksyllä - Hanki lippusi ennakkoon - www.mentalisti.fi/liput

Avainsanat: Taikuri, mentalisti, puola, moka, epäonnistuminen, fyysinen koskemattomuus, talent, taikatemppu, vaarallinen taikatemppu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini