Ajatustenlukijan ajatuksia

Mikroilmeet paljastavat todelliset tunteet

Sunnuntai 16.6.2019 klo 16.49 - PP


Kirjassani Arjen Mentalisti käsittelen varsin laajasti ja seikkaperäisesti mikroilmeitä ja niiden tulkitsemista. 

Seuraavat tekstit ja kuvat antavat perustietoa mikroilmeistä ja niiden tulkitsemisesta Arjen Mentalisti hengessä. Käsittelen aihetta myös uutiskirjeissäni aika ajoin, joten jos olet kiinnostunut niin tilaa uutiskirjeeni TÄÄLTÄ!

Mikä ihmeen mikroilme?

Mikroilme on hyvin lyhyesti kasvoilla viipyvä tahaton ilme, joka syntyy jostakin tunnetilasta. Mikroilme siis kertoo lähes varmasti ihmisen oikean tunnetilan sillä hetkellä, mutta ei sitä mihin tunne liittyy. Ylitulkinnan vaara tulee juuri tästä yksittäisestä, mutta merkittävästä seikasta. Vaikka kävisit keskustelua aiheesta X ja keskustelukumppanisi toistuvasti osoittaa mikroilmeellä inhoa niin se ei vielä todista, että inho kodistuu juuri käymäänne keskusteluun ja sen aiheeseen. Siksi mikroilmeitä tulisi tulkita aina vain suuntaa-antavina ja suorien kysymyksen ja vastausten osalta eikä niin yleisen keskustelun.

Mikroilmeiden olemassaolo ei ole mitenkään uusi keksintö. Jo Darwin tuli omissa päätelmissään siihen tulokseen, että koska ihmisen keho ja mieli ovat yhtä, ihmisellä on pakko olla tahdostaan riippumattomia ilmeitä ja eleitä, jotka liittyvät sen hetkiseen tunnetilaan.

Mikroilmeiden spesialistina tunnetaan yhdysvaltalainen psykologi Paul Ekman, joka on myös esikuvana Paljastavat valheet -TV-sarjalle. Ekman on ollut alallaan pioneerin asemassa ja tutkinut ilmeiden ja tunteiden yhteyksiä varsin hyvällä menes- tyksellä. Hän on empiirisissä tutkimuksissaan havainnut varsin pitävästi, että tietyille tunnetiloille on kansallisuuksista tai kult- tuureista riippumatta tietyt ilmeet, jotka tunnistetaan kaikkialla. Ekman on myös tutkinut ilmeiden ja valehtelun yhteyttä menestyksekkäästi. 

Suomessa Oulun yliopistossa kehiteltiin 2010-luvun alussa videomenetelmä, joka kykeni tunnistamaan mikroilmeitä lähes 80 % varmuudella. Harjaantunutkaan ihmissilmä ei pääse edes lähelle tuota todennäköisyyttä. Mikroilmeet viipyvät kasvoilla vain sekunnin murto-osan, joten niiden huomaaminen ihmissilmillä on vaikeaa, joskaan ei mahdotonta. Yhtä vaikeaa, joskaan ei myöskään mahdotonta on piilottaa mikroilmeitä. Yhdysvalloissa lentokentillä on spesialisteja, jotka seuraavat mikroilmeitä ja tästä pyritään päättelemään epäilyttäviä henkilöitä. 

Konenäkölaitteen kanssa pääsin hieman mittelemäänkin, kun erään TV-ohjelman pilotissa kokeiltiin mitä minä näen ja mitä kone näkee henkilöstä, jotka todistettavasti valehtelevat nähdyllä videolla. Näin usein samoja asioita kuin kone, mutta paljon suppeammin ja hitaammin. Silti tämä kokemus vahvisti voimakkaasti uskoani siihen, että treenaamiseni ilmeiden parissa on tuottanut tulosta. 

Ekman on havainnut omissa tutkimuksissaan myös sen, että mm. huippumyyjistä merkittävä osa hallitsee mikroilmeitä ilman erillistä harjoitteluakin paremmin kuin muut ihmiset keskimäärin. Myös pienet lapset osaavat tulkita mikroilmeitä hyvin, mutta menettävät tämän taidon muiden viestintäkeinojen kehittyessä. 

Seitsemän yleisintä mikroilmettä

Alla olevat kuvat näyttävät seitsemän yleisintä mikroilmettä makroina eli täydellisinä ilmeinä. Kuvat on ottanut kollegani Jose Ahonen, joka tuntee mikroilmeet ja niiden merkityksen vielä minuakin paremmin. Samaiset kuvat isompina ja laajemmin selitettyinä löytyvät kirjastani Arjen mentalisti. Muista, että kuvassa näiden näkeminen ei ole ongelma, mutta kun ilme vilahtaa oikeassa elämässä vain tuhannesosan ajan ja vain pieneltä osin niin nähdäksesi ilmeen on sinun oltava valpas ja katsottava juuri oikeaan aikaan suoraan kasvoihin. Siltikin voimme nähdä näistä vain pienen osan, joskin harjoittelemalla tunnistaminen kohoaa selvästi. Kerron tulevissa uutiskirjeissäni sekä blogissani miten näitä tulisi harjoitella, miten tulkita ja mitä hyötyä näiden osaamisesta voi olla esimerkiksi neuvottelu- tai myyntitilanteessa. 

1. Ilo
2. Inho
3. Pelko
4. Suru
5. Viha
6. Ylimielisyys
7. Yllätys

ilo.jpginho.jpgpelko.jpg

suru.jpg

viha.jpgylimielisyys.jpgyllatys.jpg

Avainsanat: Mikroilmeet, ilmeet, eleet, liikkeet, tulkinta, mikroilme, kasvot


Kommentit

29.3.2020 17.00  Desantti

Olen joskus lukenut, että vaarallisissa oloissa tai muuten vain ympäristöissä, joissa useimpiin aikuisiin ei voi turvallisin mielin luottaa, lapsi voi kasvaa taitavaksi mikroilmeiden tulkitsijaksi. Mahtaako tästä olla tieteellistä näyttöä? Vastaavanlaisia ?miinakenttien lapsia? olisivat suljetussa uskonyhteisössä kasvaneet teini-ikäiset, joiden on pitänyt kehittää selviytymiskeinoja esim rikkoessaan yhteisön tiukkoja sääntöjä nuorille tavanomaisissa asioissa, luotettujen kavereiden (ei sellaisten jotka ehkä tekevät parannuksen) tarjotessa alibin (esiliina yms). Jostain syystä kirjoitan nimimerkillä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini